Er zijn inmiddels honderden apps voor kinderen. Maar wat zijn nu goede apps? En voor welke leeftijd?

Kinderen van nu zijn er inmiddels aan gewend dat je allerlei apparaten kan bedienen door het alleen maar met je vinger aan te raken. Het geld komt uit de muur door met je vingers op een scherm te tikken, je kan met je oma bellen met je vingers op een klein schermpje en op school bedient de juf het digibord door deze met haar vingers aan te raken. Alleen die tv, die doet nog niet mee. Bijna iedere vader van jonge kinderen moet een omgangsregeling instellen om zijn tablet zelf te kunnen gebruiken. Het liefst laten de kindervingers het apparaat niet meer los. Maar met welke apps kunnen de Nederlandse kinderen zich vermaken? Vandaag een gastblog van Marieke van Osch (of ook wel @mariekemove) met 50 apps voor kids!

Als onderwijskundige met specialisatie nieuwe media ben ik, al sinds de iPad op de markt is, op zoek naar apps voor educatieve doeleinden. Deze zoektocht heeft nu al een lijst van honderden apps opgeleverd (zie www.move.nu/iPad). Toch zijn niet al deze apps even goed bruikbaar en zijn er ook veel in het Engels. Ik geef als Apple Education Mentor trainingen aan scholen en leraren die willen werken met de iPad en begeleid scholen in het implementatieproces. Zo wordt de tablet niet alleen ingezet als speeltje, maar op een effectieve manier om er goed mee te leren. Maar waar vermaken Nederlandse kinderen zich mee?

Toen @ThomasMarzano zijn tweet verstuurde, werd ik door diverse tweeps gewezen op deze vraag. De eenvoudige oplossing zou zijn om hem naar mijn lijst te verwijzen, maar dat geeft eigenlijk nog geen antwoord op de vraag. Mijn lijst is gevuld met leerzame apps en niet alleen met Nederlandstalige apps. Ik ben dus aan de slag gegaan om uit mijn lijst een selectie te maken van de 50 leukste apps die gebruikt kunnen worden door Nederlandse kids.

Uiteraard zijn er educatieve apps te vinden op de lijst, want die kunnen heel soms toch ook best leuk zijn. Maar ik zie kinderen het liefst spelen met de creatieve apps. Apps waar ze hun eigen fantasie op los kunnen laten. Ze kunnen  stripverhalen schrijven, muziek maken als een professional of zelf de leukste animaties brouwen. Voor de jongsten staan er ook apps op de lijst. Dit zijn niet alleen prentenboeken om te lezen met papa en mama, maar ook puzzels of spelletjes om bijvoorbeeld te leren wat een kitesurfer is. En natuurlijk ontbreken de spelletjes niet. Mijn favoriete games zijn goed vormgegeven en bieden vele uitdagingen. En dan bedoel ik geen uitdagingen om races te winnen of mensen neer te schieten, maar uitdagingen om moeilijke situaties op te lossen en hier steeds beter in te worden.

Naast mijn werk als onderwijskundige en trainer ben ik samen met @richardbergmans en @thijsdevries bezig met een nieuw project. Binnenkort zal er een nieuw platform verschijnen, genaamd EduApp. Het platform bevat een grote lijst met apps en bieden naast zoeken nog veel meer. Houd daarom onze tweets (@EduAppNL) in de gaten of geef je e-mailadres door op eduapp.nl en we houden je op de hoogte. 

Groet!

Marieke

VOOR DE JONGSTEN


LETTERS EN LEZEN

REKENEN

Wereldoriëntatie

SAMEN SPELEN


PRENTENBOEKEN

CREATIEF

GAMESNieuwe toevoeging!

Glitterfraai

Boek – Gratis
Glitterfraai en haar familie is een kinderverhaal van Janneke de Bruin. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar. Glitterfraai is een leuk meisje met glitters in haar haar dat van paardrijden houdt. Haar zusje heet Zilverschoon en haar moeder heeft regenbooghaar. Haar vader is een sterke man die onder andere heel goed houthakken kan.

Advertisements